Wat is financial lease en wat zijn de voordelen?

Een auto leasen is een fijne manier om in een nieuwe auto te rijden, zonder dat je hiervoor als bedrijf in een keer een groot gat in je budget slaat. De auto komt echter nooit in je bezit, zodat je afbetaling aan het einde van de rit niet echt iets substantieels oplevert. Met financial lease is dat anders. Maar wat is het? En wat zijn de voordelen?

 

Wat is financial lease?

Wie een huis koopt via een hypotheek, is direct eigenaar van het huis, al blijft dat huis onderpand van de bank. Wie een auto koopt door middel van financial lease, doet eigenlijk hetzelfde, maar dan met een auto. Met financial lease komt de auto direct op jouw naam te staan en blijft de auto niet, zoals bij ‘gewoon’ leasen, op naam van de dealer. Je bent dus economisch eigenaar van de auto en lost in termijnen af. Is de leasetermijn afgelopen, dan ben jij de eigenaar van de auto en hoef je hem dus ook niet meer terug te geven aan de dealer. Met andere woorden; de maandelijkse aflossing is een investering in je auto. En wie een beetje goed zoekt, kan aan goedkoop financial lease doen, waarbij de maandelijkse kosten behoorlijk omlaag kunnen.

 

Wat is het verschil met operational lease en shortlease?

Bij operational lease bepaal je vooraf een looptijd en lever je de auto na afloop van de leasetermijn weer in. En omdat je niet de eigenaar bent van de auto, kom je niet in aanmerking voor fiscale voordelen. Bij shortlease huur je een auto voor een vrij korte periode. Dit wordt meestal gedaan door een onderneming en is eigenlijk de duurste leasevorm die er is, juist omdat het niet zo lang duurt. Bij financial lease wordt het bedrag uitgesmeerd over een langere periode en is het betalen ervan juist wel een investering; aan het einde van de rit is de auto immers van jou.

 

Wat zijn de voordelen van financial lease?

Financial lease biedt meerdere voordelen ten opzichte van andere leasevormen, of het aanschaffen van een nieuwe auto. Een van de meest in het oog springende voordelen, is het feit dat je kan profiteren van fiscale voordelen, omdat de auto dus op jouw naam komt te staan. Het wordt zodoende gezien als een investering in je onderneming, waardoor afschrijving, investeringsaftrek en btw-teruggaaf tot de mogelijkheden behoren. Verder kan je zelf bepalen hoe lang het contract duurt, behoud je je vermogen in je onderneming, kan je boetevrij aflossen zonder dat er hercalculaties plaatsvinden en kunnen ook zzp’ers en starters ervan profiteren. Het is dus een vriendelijker, bereikbare vorm van leasen, die dus aan het einde van de rit een afbetaalde, eigen auto oplevert. En wil je helemaal een prijsvechter zijn? Kijk dan naar financial lease voor gebruikte auto’s. Ook occasions kunnen binnen deze regeling vallen, waarmee de markt opeens een stuk groter is geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *