De verschillende autoaanpassingen voor mindervaliden

Mindervalide mensen zijn vaak minder mobiel dan mensen zonder lichamelijke handicap. Toch is het voor sommige mindervaliden door middel van bepaalde aanpassingen mogelijk om een auto te besturen. Door deze autoaanpassingen krijgen ze een heel groot stuk bewegingsvrijheid en daarom zelfstandigheid terug. In deze blog lees je meer over welke soorten autoaanpassingen voor mindervaliden er allemaal mogelijk zijn. 

Pedalen aanpassen

De pedalen van een auto zijn één van de belangrijkste bestuurselmenten van een auto. Hierdoor moeten ze soms aangepast worden zodat mindervaliden een auto adequaat kunnen besturen. Zo kan het gaspedaal bijvoorbeeld aan de linkerkant een extra gaspedaal gemonteerd worden wanneer iemand niet meer genoeg voeten- en of beenkracht in zijn rechterbeen heeft of die helemaal is verloren. Het rechter gaspedaal blijft gewoon op zijn plek, maar wordt net als het linkergaspedaal opklapbaar gemaakt. Hierdoor kan je het simpel uitklappen wanneer je weg wil rijden.

Speciale stoel

Mindervalide mensen kunnen vaak één of meerder delen van hun lichaam niet goed bewegen. Hierdoor kan het lastiger zijn om in en uit een auto te stappen. Om dit proces te vergemakkelijken kunnen autostoelen aangepast worden. Ze kunnen bijvoorbeeld draaibaar gemaakt worden. Met één druk op de knop kan je de stoel de gewenste kant op laten draaien. Tijdens het rijden is de stoel vergrendeld zodat hij niet opeens gaat draaien en gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Deze aanpassing kan niet alleen aan de bestuurders- maar ook aan de bijrijdersstoel gedaan worden. 

Rolstoeltoegang

Wanneer men in een rolstoel zit, is het in- en uitstappen uit een auto geen gemakkelijke opgave. Daarom kan een auto aangepast worden op de speciale behoeften en wensen van rolstoelgebruikers. Dit kan zowel voor mensen die in een rolstoel zitten die als passagier meegaan als voor rolstoelgebruikers die zelf auto kunnen rijden. Rolstoeltoegang voor passagiers kan bijvoorbeeld bereikt worden door een inklapbare plank in te bouwen. Ook kan de auto in zijn geheel verlaagd worden, zodat de helling minder steil is. Natuurlijk wordt er gezorgd dat de rolstoel goed vastgezet kan worden, zodat hij tijdens de rit niet ongewenst weg kan rollen. Ten slotte kan een auto zo omgebouwd worden dat het mogelijk wordt dat de rolstoelgebruiker de auto via achter betreedt en vervolgens plaats neemt achter het stuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *