Checklist garagedeur kopen

Over het algemeen koop je een garagedeur hooguit enkele keren in je hele leven. Dus als het zover is dat je je aan het oriënteren bent op garagedeuren, dan kan het best moeilijk zijn om te bepalen op welke aandachtspunten je precies moet letten. Daarom hebben wij een handige checklist garagedeur kopen samengesteld. Doe er je voordeel mee!

Check 1: waar ga je de garage voor gebruiken?

Wil je de garage als opslagplaats gebruiken? Of juist als parkeerplaats of fietsenstalling? Of wil je de garage als thuiswerkplek gebruiken? Het gebruik van de garage heeft gevolgen voor welke garagedeur je het beste kunt kopen.

Als je de garage als opslagplaats gebruikt is een roldeur een goede keuze. Dit type garagedeur neemt namelijk geen ruimte in, in de garage. Een zijdelingse sectionale garagedeur is een goede optie als je de garage als fietsenstalling wilt gebruiken. Je hoeft de garagedeur dan maar een stukje te openen om de garage in en uit te kunnen gaan.

Kortom, bekijk waarvoor je de garage wilt gaan gebruiken en houd daar rekening mee bij het selecteren van garagedeuren.

Check 2: hoe wil je de garagedeur bedienen?

Als je de garagedeur als parkeerplaats gebruikt is het vervelend als je iedere keer in en uit moet stappen om de garagedeur te openen en te sluiten. Een elektrische deur is dan een absolute must.

Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom je voor een elektrische garagedeur kiest. Bijvoorbeeld omdat je over een paar jaar fysiek niet meer in staat bent om iedere keer de garagedeur handmatig te openen.

Check 3: welke uitstraling moet de garagedeur hebben (landelijk of modern)?

In hoofdlijnen zijn er twee soorten uitstralingen als het om garagedeuren gaat: landelijk en modern. Als je een woning met bijvoorbeeld een rieten dak hebt of waar veel hout in is verwerkt, dan staat een houten garagedeur vaak veel mooier dan een moderne garagedeur.

En andersom is het bij een moderne woning vaak beter om voor een garagedeur met een strakke uitstraling te kiezen, bijvoorbeeld openslaande garagedeuren.

Check 4: heb je een oprit?

Sommige garagedeuren, zoals kanteldeuren, kantelen tijdens het openen naar buiten toe. Als je geen oprit hebt en aan een drukke straat woont kunnen er daardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Neem het openen van de garagedeur dus mee in je overwegingen en kijk of de manier waarop de garagedeuren die je op het oog hebt worden geopend past bij jouw situatie.

Check 5: moet de garagedeur geïsoleerd zijn?

Hoewel de meeste garagedeuren tegenwoordig geïsoleerd zijn, zijn er ook nog steeds ongeïsoleerde garagedeuren te koop. Denk bijvoorbeeld aan ongeïsoleerde kanteldeuren. Dit soort garagedeuren volstaan als je de garage bijvoorbeeld als parkeerplaats gebruikt. Het maakt immers niet uit als het dan wat kouder is in de garage.

Maar als je bijvoorbeeld regelmatig urenlang in de garage aan het hobbyen bent of van de garage je thuiswerkplek hebt gemaakt, is een ongeïsoleerde garagedeur uiterst oncomfortabel en kun je beter voor een geïsoleerd model kiezen.

Check 6: moet de garagedeur matchen bij je voordeur?

Veel mensen weten het niet, maar het is mogelijk om de garagedeur te laten matchen met de voordeur. Zo heeft het Duitse merk Hörman stijlvolle aluminium voordeuren in hun assortiment die qua kleur overeenkomen met de garagedeuren die ze leveren. Bekijk de voordeuren van Hörmann.

Als je dus zowel een voordeur als een garagedeur wil kopen, is het de overweging waard om je te verdiepen in de mogelijkheden om de deuren op elkaar af te stemmen. 

Tip: Bekijk dit overzicht van alle soorten garagedeuren

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan meer informatie over de verschillende soorten garagedeuren? Dan raden we je aan om dit complete overzicht van alle soorten garagedeuren te bekijken. Wellicht dat het je helpt om dichter bij een aankoopbeslissing te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *